z czego korzysta barista

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz używali owoce kawowca. Niemniej jednak wtedy nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano celowo w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Wiele stuleci następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby zdobyć przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje okazałego trudu. kawa parzona czy z ekspresu Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również poprawnego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film