Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym świecie. Dziś posmakować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co uwielbiają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej reprezentatywnym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Miłują ją także sami Włosi.
Znakomita serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wybornego dania. W największym stopniu znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w samej rzeczy ubóstwiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z rozmaitego rodzaju sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie urozmaicona. Poświęcić wolno jej w zasadzie długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być pewni, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.