Pragniesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeżeli niemniej jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeśli dobrze zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.
restauracja z ogródkiem Kraków
wyroby własnej produkcji Kraków
Ale po pierwsze: trochę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem znanym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub ewentualnie bazylii, do tego trochę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, również jeśli chodzi o pizze. Jedna norma niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria powinna być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!
Czym cechuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i najbardziej autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.
Co jest wymagane oprócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży czy też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
Później pora na ukochane dodatki, choć można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najporządniej również gotową pizzę podać typowo po włosku – czyli przystroić kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.