Należałoby skosztować potrawy kuchni staropolskiej

Każda kuchnia cechuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (jakie są nadzwyczaj cenione na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone z reguły z Polską. Wolno dostać je w specjalnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak sztampowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to jedynie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, swoistych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże na nowo na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w samej rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film