Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najpopularniejszy typ restauracji. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, treściwe oraz ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Mocniej wrażliwi konsumenci próbują rzadsze dania obiadowe – canelloni, polentę i desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na elementów: czy trattoria korzysta z włoskich składników, czy w karcie można znaleźć też nie tak popularne dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata wielość smaków oraz potrawy z różnych części Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska jest łatwa, ale to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Dobre wina włoskie
Żadna szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zaniedbywać trunków. Obiad w klimacie włoskim bez wyjątku powinien obejmować również aperitiff. Odrobina białego wina to we Włoszech reguła. jedzenie w la grande mamma Najbardziej typowe wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia a także nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako faktycznie włoska, musi posiadać nie mały zestaw win.
Klasyczna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać fenomen włoskiego gotowania bez wahania trzeba poszukać restauracji, która umie podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film