Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten niesamowity trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich dań.
Wino portugalskie
Które wino pasuje do past?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem podawać ryby?
Stara norma mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.