Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród szerokich alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe dania włoskie
Makarony to baza kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. Kraków bianca Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe i rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, minestrone oraz liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film